تقسیم نابرابر سهام هم‌بنیان‌گذاران

0 414

بنیان‌گذاران استارتاپ‌، بسیاری اوقات همکاری میان خود یا حتی کارکنان و شرکا را بدون هیچ‌گونه توافق یا برپایه توافق شفاهی ضمنی آغاز می‌کنند. برخی از آنها، قراردادهای کتبی را نشان از بی‌اعتمادی می‌دانند یا بروز اختلاف را غیرمحتمل می‌دانند. برخی هم از فرایندهای حقوقی و ارزش مستندات اطلاعی ندارند.

شاید به همین دلایل است که در بسیاری موارد، در قرارداد هم‌بنیان‌گذاران، سهام افراد برابر ثبت می‌شود. مسأله‌ای که می‌تواند در آینده مشکلاتی را برای تیم ایجاد کند. در این ویدیو، ستاره ایوبی، وکیل پایه یک دادگستری، اهمیت دقت در نحوه تقسیم سهام را توضیح می‌دهد.

این ویدیو بخشی از درس «مسائل حقوقی کسب‌وکارهای نوپا» در برنامه مدلین‌لب است. در این درس، خانم ایوبی به توضیح مفاهیم حقوقی می‌پردازد که بنیان‌گذاران باید در ابتدای مسیر راه‌اندازی استارتاپ خود از آنها مطلع باشند.

متن ویدیوی «تقسیم نابرابر سهام هم‌بنیان‌گذاران»

بحث بعدی، نوع و نحوه تقسیم سهام، مستند و معیار تقسیم سهام میان هم‌بنیان‌گذاران است. این به چه معناست؟ اولا اینکه باید بدانیم این سهم به چه شکلی تخصیص داده شود، زیرا از نظر روابط میان خود شرکا و روابط میان شرکا و سرمایه‌گذاران اهمیت دارد. چرا؟

اگر من نحوه تخصیص سهام را همه را 20 درصد (20،20،20) یا 25 درصد (25،25) ببينم بعدا ممکن است سرمایه گذار بگوید که مطمئن هستید که همه شما به یک میزان نقش داشته‌اید؟ یک بیزینس را مانند میزی در نظر بگیرید که هم‌بنیان‌گذاران پایه‌های آن میز هستند. خیلی کم‌ پیش می‌آید که همه به اندازه و مساوی هم ارزشمندی و اثر‌گذاری در کسب‌و‌کار داشته باشند.

پس پیشنهاد می‌شود که معیار و متریکی را در نظر بگیرید که (بگویید) ما بر این اساس این سهم‌ها را تخصیص داده‌ایم. دو روز دیگر اگر من سهم خیلی زیادی داشته باشم و در ازای آن کاری نکرده باشم ممکن است که دیگر نیازی نبینم که کار اضافه انجام دهم و این سهم هدر می شود. من سهم خودم را دارم و نیازی به کار بیشتر ندارم. از آن طرف اگر سهم من کم باشد ممکن است که از این موضوع ناخوش شوم. من دارم اینقدر کار می‌کنم و طرف مقابل هیچ‌کاری انجام نمی‌دهد و ۶۰ درصد سهم را دارد و ما سه نفر هر کدام ۱۰ درصد داریم و این باعث ایجاد اختلاف و تنش می‌شود.

پس این که قرار است ما به چه شکلی تقسیم سهام را انجام دهیم و نوع و میزان سهم ما چقدر است مهم است. هم بین خودمان برای اینکه به اختلاف بر نخوریم و هم برای سرمایه‌گذار برای اینکه متوجه شود ما واقعاً یک بیزنس درستی راه اندازی کرده‌ایم مهم است. و احتمال تنش و اختلاف بین ما بسیار کم خواهد بود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.