هماکنون در آمریکای شمالی رادیولوژیستهای دامپزشکی سالیانه بیش از ۲.۵ میلیون مشاوره برای کیسهای دامپزشکی مختلف ارائه میدهند. پیشبینی میشود طی سه سال آینده این عدد به بیش از ۶ میلیون بررسی پرونده برسد.
با توجه به اینکه ظرفیت آموزش رزیدنتهای رادیولوژی از نظر تعداد محدود بوده و جمعیت حیوانات همراه رو به افزایش است؛ رادیولوژیستها باید از ابزارهای کمکی برای تسریع در روند کار خود استفاده کنند. یکی از مهمترین ابزارهایی که به کمک رادیولوژیستها برای افزایش سرعت عمل و دقت در تشخیص آمدهاست، هوشمصنوعی است.
رادیولوژیست عاشق تکنولوژی
مهمان این قسمت از پادکست، دکتر ست والاک(Dr. Seth wallack ) است. دکتر والاک دامپزشک و متخصص رادیولوژی دامپزشکی از دانشگاه دیویس آمریکا است. وی در سال ۲۰۰۲ تخصص خود را از این دانشگاه دریافت کرده و از آن زمان تاکنون سعی در تلفیق تکنولوژیهای مختلف با رشتهی رادیولوژی داشتهاست. او در حال حاضر مدیر ارشد پزشکی (CMO) در مرکز تشخیصی دامپزشکی سندیگو و عضو هیئت مدیره انجمن رادیولوژیستهای دامپزشکی آمریکا است. او همچنین بنیانگذار و مدیرعامل استارتاپ vetology است که در زمینه تشخیص ضایعات و اختلالات از روی رادیوگرافها با استفاده از هوشمصنوعی و کمک به تشخیص رادیولوژیستها و دامپزشکها فعالیت میکند. در این قسمت از پادکست والاک به بیان تفاوت بین پیادهسازی سیستمهای هوشمصنوعی در پزشکی و دامپزشکی و بررسی حال و آینده این تکنولوژی در زمینه رادیولوژی میپردازد.
تکنولوژی جزئی جداییناپذیر از رادیولوژی
در ابتدای پادکست ایوان زک از دکتر والاک درباره دلیل فعالیت او در زمینهی کاربرد تکنولوژیهای نوظهور به خصوص رادیولوژی سوال میکند. دکتر والاک میگوید از ابتدای تحصیلش در رشتهی دامپزشکی، علاقهی ویژهای به تکنولوژیهای جدید و کاربرد آنها داشتهاست و رادیولوژی برای او رشتهای بوده که استفاده از تکنولوژی در آن مشهودتر بودهاست. او میگوید در ۲۰ سال گذشته که در این حوزه فعالیت میکند، رادیولوژی تغییرات زیادی کرده است. از ظاهر کردن عکسها به صورت دستی تا عکسهای دیجیتال و اکنون تغییرات به سمت استفاده از هوشمصنوعی در کمک و همراهی رادیولوژیستها در تشخیص پیش میرود.
ضرورت و تفاوت مابین رادیولوژی دامپزشکی و پزشکی در پیادهسازی هوشمصنوعی
شان ویلکی یکی دیگر از میزبانهای پادکست درباره تفاوت رادیولوژی پزشکی و دامپزشکی و چالشهای آن میپرسد. دکتر والاک در جواب میگوید، تفاوتها و چالشهای زیادی در رادیولوژی وجود دارد. یکی از این تفاوتها این است که در رادیولوژی دامپزشکی ما عموماً از یک محدودهی خاص (region) عکسبرداری انجام نمیدهیم. معمولا در دامپزشکی از محدوده وسیعی از بدن عکسبرداری میشود و زمانی که رادیولوژیست تفسیر عکس را انجام میدهد انتظار میرود تمام موارد و نقاط را بررسی کند. این چیزی است که کلینیسینها از رادولوژیستها انتظار دارند. در حالی که عموما در پزشکی تصویربرداری از یک ناحیه مشخص انجام میشود. این کار را برای پیادهسازی سیستمهای هوشمصنوعی و یادگیری این سیستمها مشکل میکند. تفاوت دیگر تعداد بسیار کم رادیولوژیست دامپزشکی نسبت به تعداد کیس و پرونده نسبت به تعداد رادیولوژیست پزشکی است.
وی در ادامه دربارهی اهمیت استفاده از هوشمصنوعی در رادیولوژی دامپزشکی میگوید:«معتقدم با توجه به افزایش بار کاری و افزایش تعداد کیس (سونامی کیسهای دامپزشکی) و عدم توانایی آموزش سریع متخصص رادیولوژی، هوشمصنوعی میتواند به کمک رادیولوژیستها آمده و از بار کاری آنها بکاهد. ما لازم داریم در رادیولوژی نوآوری داشته باشیم، چرا نوآوری؟ چون نوآوری از نیاز ناشی میشود و نیاز این است که ما به اندازهی کافی(در آمریکای شمالی) رادیولوژیست دامپزشک در اختیار نداریم.»
هوشمصنوعی جایگزین رادیولوژیست میشود یا به آنها کمک میکند؟!
دکتر والاک میافزاید: «به دلیل چالشهای زیادی که در رادیولوژی دامپزشکی وجود داشت ما هماکنون در نقطهای هستیم که رادیولوژیست این فناوریهای نوظهور را میپذیرد. این نقطهای است که در سالهای ۲۰۱۵-۲۰۱۶ رادیولوژیستهای انسانی در آن قرار داشتند. آنها از استفاده و پذیرش آن میترسند، در حالی که این فناوریها به دامپزشک کمک میکند بتواند سریعتر و با دقت بیشتر به بررسی رادیوگرافها بپردازد و از فشار کاری او کم میکند. فرض کنید یک رادیولوژیست دامپزشکی ۶۰ کیس مختلف در روز را بررسی کند و این درحالی است که از هر کیس، عکسهای مختلف با حالتگماریها و محدودههای مختلف گرفتهمیشود. من یاد دارم از یک حیوان ۴۴ رادیوگراف تهیه شدهبود، قطعا در این موارد سرعت عمل و دقت پایین میآید و خستهکننده میشود.»
به نظر دکتر والاک استفاده از هوشمصنوعی در رادیولوژی دامپزشکی در حال حاضر از نقطهای که باید عقبتر است اما میتواند این فاصله را جبران کند و پیشرو باشد.
استارتاپ وتولوژی، پنجرهای تازه به دنیای تکنولوژی
در ادامه دکتر والاک به صحبت در مورد استارتاپ وتولوژی و برنامههای خود میپردازد.
او میگوید در حال حاضر هوشمصنوعیای که توسط استارتاپ وی با نام وتولوژی ساختهشدهاست، قادر است به دامپزشکها در تشخیص ضایعات و بررسی رادیوگرافهای قفسه سینه(Thorax) کمک کند. دامپزشک رادیوگراف مورد نظر خود را بارگذاری کرده و هوشمصنوعی بعد از چند دقیقه ریپورت مناسب را به دامپزشک میدهد. البته در فرآیند این سیستم، متخصصان رادیولوژی نیز نظارت میکنند زیرا هوشمصنوعی ممکن است دچار خطا شده و تشخیص اشتباه دهد. البته متخصصان رادیولوژی نیز ممکناست اشتباه کنند و رادولوژیستها در تمام دنیا به طور متوسط ۷۵ درصد تشخیص درست میدهند.
برنامه بعدی وتولوژی ارائه این خدمات به رادیولوژیستها است. هوشمصنوعی قرار نیست جای آنها را بگیرد بلکه قرار است به آنها کمک کند بار کاری خود را کم کرده و دقت در تشخیص را بالاتر ببرند.
هر رادیوگراف زبان خود را دارد!
دکتر والاک در توضیح این مسئله که چالشهای پیادهسازی هوشمصنوعی برای رادیوگرافها جهت تشخیص چیست، میگوید: «هر رادیوگراف زبان خاص خود را دارد و باید حواسمان باشد این زبان برای هوشمصنوعی چگونه ترجمه میشود. باید بدانیم چگونه عکسبرداری کنیم، چه چیزی را به کامپیوتر بدهیم که یاد بگیرد. این مسئله فقط تشخیص نیست. بلکه در مورد یافتهها و چگونگی انطباق این یافتهها باهم است. مجموعهای از این یافتهها به شما میگوید چگونه این رادیوگراف باید تفسیر شود.»
در پایان هر قسمت از پادکست، میزبانهای پادکست دو سوال ثابت را از مهمانها میپرسند.
۱- آخرین کتاب، ویدیو و یا پادکستی که خوانده، دیده و یا گوش کردهاید که از آن الهام گرفتهاید وبه شنوندگان پیشنهاد میدهید چیست؟
۲- فردی نوآور در حوزه دامپزشکی که ما باید در برنامه از او دعوت کنیم کیست؟
دکتر والاک در پاسخ به سوال اول میگوید کتاب یا پادکستی را نمیخواهم پیشنهاد دهم در عوض چیزی که میخواهم بگویم این است که در دانشگاه منتورهای خوبی داشتم و همکاران خوبی در حال حاضر دارم که به من الهام میدهند.
پاسخ او به سوال دوم، دکتر آلن ونگر است که روی فناوریهای اولتراسوند سه بعدی کار میکند. این فناوریها برای کشورهای جهان سوم که هزینه سیتیاسکن و امآرآی در آنها بالاست بسیار مناسب است.
قسمت پایین مشابه معرفی اپیزودی دیگر از این پادکست
معرفی پادکست نوآوری دامپزشکی
پادکست نوآوری دامپزشکی پادکستی مخصوص دامپزشکان، صاحبان کسبوکارهای دامپزشکی، مدیران، پرستاران و دانشجویان دامپزشکی است. در هر قسمت، رهبران و مبتکران این رشته در مورد بزرگترین چالشهایی که با آن روبرو هستند و نحوه غلبه بر آنها گفتگو میکنند.
میزبانان پادکست
دکتر ایوان زاکارنکوف (Dr.ivan zakharenkov)
مدیرعامل شرکت Veterinary Integration Solution که در زمینه مشاوره به شرکتها و استارتاپهای این حوزه برای غلبه بر مشکلات بازار و تسریع در رشد و عملکرد آنها فعالیت میکند. او فارغالتحصیل دکترا حرفهای دامپزشکی از دانشکده دامپزشکی آتلانتیک و MBA از دانشگاه Cumbria با گرایش مدیریت مراقبتهای بهداشتی بینالمللی است.
شان ویلکی(shawn wilkie)
او بنیانگذار استارتاپهای مختلف از جمله talkatoo در حوزه خدمات نرمافزاری دامپزشکی است. ویلکی فارغالتحصیل مدیریت کسبوکارهای کوچک است.