پیامدهای نظام سلامت
نظام سلامت طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت، متشکل از سازمانها، اشخاص و اقداماتی است که هدف اصلی و ابتدایی آنها ارتقا، بازتوانی یا نگهداشت سلامت است. نظام سلامت مانند هر سیستم اجتماعی دیگر جریان ورودی و خروجی اختصاصی ایجاد میکند که در نهایت به ایجاد یک اثر و پیامد پایدار بر سلامت جامعه منجر میگردد.
در این قسمت از مجموعه ویدیوهای آموزشی مرحلهی مقدماتی آزمایشگاه نوآوری مدلین، دکتر الهام احمدنژاد، دانشیار اپیدمیولوژی در موسسهی ملی تحقیقات سلامت دانشگاه علوم پزشکی تهران و رئیس دبیرخانهی دیدهبانی سلامت این موسسه به بررسی مفاهیم پیامدهای نظام سلامت میپردازند.
متن ویدیو “مقدمهای بر مفاهیم پیامد نظام سلامت”
پیامدهای نظام سلامت از مفهوم پوشش همگانی سلامت (UHC) مشتق میشود. Universal Health Coverage یا پوشش همگانی سلامت، پیامدی است که از ورودیها و خروجیهای نظام سلامت بهدست میآید. در واقع زمانی که نظام سلامتی کار میکند و یکسری ورودی مانند پول، نیرو و تعیین سیاسیتهای مشخص، انتظار میرود این اقدامات نتیجهای برای نظام سلامت به همراه داشته باشد.
در تعاریف جدید سازمانهای بینالمللی مرتبط با نظام سلامت، مفهوم پوشش همگانی سلامت به تازگی جا گرفته است و این تعریف با سه بعد اصلی ارائه میشود.
این سه بعد شامل:
۱. ارائهی خدمات سلامت در نظام سلامت برای تمام مردم اتفاق بیفتد.
۲. هر کسی که نیاز به خدمات سلامت دارد، شامل پوشش همگانی سلامت است.
۳. این خدمات باید به گونهای باشد که مردم بابت دریافت خدمات دچار هیچگونه خطرات مالی نشوند.
اگر این سه بعد را بعدهای یک مکعب فرض کنیم و نظام سلامت به درستی به هر سه بعد عمل کند، تمام مکعب را پوشش داده میشود. این بدین معنی است که همهی مردم تحت پوشش قرارگرفته، همهی خدمات سلامت به درستی و باکیفیت ارائه میشود، در هر زمان که مردم نیاز دارند میتوانند از این خدمات استفاده نمایند و موضوع مهم این است که مردم با استفاده از این خدمات دچار هزینههای کمرشکن نشده، فقیر نمیشوند و از تمامی خدمات بهره میبرند.
این ویدیو بخشی از درس ” مقدمات نظام سلامت” است که توسط خانم دکتر الهام احمدنژاد در دورهی آموزش تئوری مرحلهی مقدماتی مدلینلب تدریس شده است. برای دسترسی به محتوای کامل این درس به وبسایت www.medlean.ir مراجعه نمایید.