در این قسمت از ویدیوهای آموزشی مرحلهی مقدماتی مدلین لب، مهندس محسن رضوانیان، پژوهشگر IOT و مدرس دانشگاه، به تعریف اینترنت اشیا (IOT) از نگاه موسسات مختلف میپردازد.
متن ویدیوی “اینترنت اشیا (IOT) چیست؟”
در ابتدا بهتر است کمی در خصوص اهمیت اینترنت اشیا در دنیای امروز صحبت کنیم. در سال ۲۰۰۸ تعداد دستگاههای متصل به اینترنت محدود و جمعیت دنیا از تعداد دستگاهها بیشتر بودهاست. به مرور زمان تا سال ۲۰۲۰، تعداد دستگاههای متصل به اینترنت افزایش و از جمعیت دنیا بیشتر شدهاست. این موضوع میتواند یک پدیدهی قابل توجه برای علاقهمندان به فناوری بهویژه حوزهی اینترنت اشیا باشد.
مفهوم IOT از نگاههای مختلف
موسسه فناوری ماساچوست (MIT ) را میتوان به عنوان سرچشمهی اینترنت اشیا در نظر گرفت. از دیدگاه آنها IOT راهکار و مفهومی است که کاربردهای گسترده آن در صنعت، مهندسی و مراقبتهای پزشکی قابل تعریف است.
موسسه جهانی استاندارد (ISO)
از نگاه موسسه ISO اینترنت اشیا یک زیر ساخت محسوب میشود. این زیرساخت فرایندها، افراد و سیستمها را دور یکدیگر جمع و مرتبط کردهاست.این زیرساخت در نهایت با تحلیل اطلاعات و برقراری ارتباط میان دنیای مجازی و دنیای واقعی، سادگی و راحتی را برای مخاطب به همراه خواهد داشت.
اتحادیه بینالمللی مخابرات (ITU)
این اتحادیه نیز همانند ISO، اینترنت اشیا را بهعنوان یک زیرساخت در نظر میگیرد. از نظر ITU این زیرساخت برمبنای تحلیل اطلاعات میتواند سرویسهای پیشرفتهای را برای مخاطب فراهم کند.
موسسه مهندسان برق و الکترونیک (IEEE)
به عقیدهی مهندس رضوانیان بهترین تعریف در مورد اینترنت اشیا را موسسه IEEE ارائه کردهاست. در بحث اینترنت اشیا قرار است میان افراد و سیستمهای فیزیکی ارتباطی را برقرار کنیم، در این ارتباط نقش پلتفرمهای IT پررنگ است و ارائهی تحلیلهای پیشبینانه به مخاطب و شبکهبندیهای هوشمند فراهم میگردد.
به طور کلی به فرایندی که بتوان به وسیلهی آن از یک طرف با کمک حسگرها اطلاعات را جمعآوری، به واسطهی شبکههای ارتباطی اطلاعات بهدست آمده را مخابره، به کمک پلتفرمهای IT اطلاعات را ذخیره و با استفاده از الگوریتمهای مبتنی بر ریاضیات و هوشمصنوعی آنها را تحلیل کنیم و در نهایت نتیجه را بر مبنای اپلیکیشن و کاربرد موردنظر تعریف و به مخاطب ارائه دهیم،”IOT” یا ” اینترنت اشیا ” میگویند.
تصمیمگیری هوشمندانه یا smart decision making فرآوردهی استقرار راهکارهای اینترنت اشیا است. اگر در فرایندی در مورد موضوعی مشخص اطلاعات را جمعآوری کردیم و بر مبنای آن اطلاعات فرآیند تصمیمسازی و تصمیمگیری هوشمند را مشاهده نمودیم، بدون شک در این فرایند از یک راهکار مبتنی بر اینترنت اشیا استفاده کردهایم.