کدام نوآوری‌ها می‌توانند پتنت شوند؟

0 668

فرایند ثبت اختراع، نیاز به ارائه مستندات مختلفی درباره اختراع و نوآوری دارد. ممکن است تا تعیین نتیجه، زمان زیادی طول بکشد و هزینه‌های بالایی به فرد نوآور تحمیل شود. بنابراین، بهتر است پیش از اقدام به ثبت، پیش‌شرط‌های دریافت پتنت برای نوآوری‌ خود را بدانید.

در این ویدیو، مهندس مالک سعیدی، مدیر کریدور توسعه صادرات و تبادل فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری این پیش‌شرط‌ها را توضیح می‌دهد.

متن وبدیو «کدام نوآوری‌ها می‌توانند پتنت شوند؟»

شرط اول و مهم نوآوری است. یعنی طرح شما در دنیا باید جدید باشد. خیلی وقت‌ها (ما) مراجعاتی داشتیم که فرد آمده و به ما مراجعه کرده و گفته من می‌خواهم اختراعم را در ایران، در داخل کشور ثبت کنم. فرایند را برای من پیگیری کنید و کار را انجام دهید. اما دیده‌ایم که مشابه آن طرح در یکی از کشورهای دیگر ثبت شده است. با این حال، فرد می‌گوید نه، من می‌خواهم این طرح را در داخل کشور ثبت کنم.

پس این نکته را در نظر داشته باشید که جدید بودن در دنیا (مد نظر) است. اگر در کشور دیگری، در اداره ثبت اختراعی مشابه طرح شما ثبت شده بود، طرح شما قابلیت ثبت به عنوان اختراع را در کشور دیگری نخواهد داشت. اگر هم ثبت شود قابلیت ابطال برای آن وجود دارد. پس بحش novelty یا نوآوری و جدید بودن در دنیا مورد نظر هستش.

مورد دوم،  دارا بودن گام اختراعی یا گام ابداعی یا (inventing step) است. یعنی طرح شما نزد فردی که دارای تخصص در آن حوزه است، بدیهی نباشد. این یک مبحث بزرگ است. بدیهی بودن را اگر بخواهیم باز کنیم، خودش نیاز به جلسه‌های اختصاصی دارد و شاید در این جلسات و در این ارائه کوتاه نتوانیم ارائه دهیم. اما به صورت کلی در نظر بگیرید که فقط جدید بودن شرط نهایی و کافی نیست. شاید شرط ضروری باشد اما به عنوان شرایط دیگر و شرط مهم، شرط بدیهی بودن است. پس طرحتان نباید بدیهی باشد. واقعا آن بحث اختراعی و ابداعی باید در داخلش، در دل آن وجود داشته باشد.

و شرط سوم، دارا بودن کاربرد صنعتی که در برخی تعاریف عنوان سودمند بودن را ذکر کرده‌اند. پس این هم شرایط مختلفی است. یعنی طرح شما باید بتواند تولید صنعتی شود، تولید انبوه شود و یک طرح به دردنخوری نباشد. باید به درد جامعه، به درد یک منطقه خاص یا به درد افراد مختلفی بخورد و در حقیقت سودمند باشد. و صرفا یک پدیده تئوری نباشد، کاربردهای عملی خوبی بشود برایش تعریف کرد و برای آن فردی که دارد اختراع شما را در اداره ثبت اختراع، بررسی می‌کند، باید این موارد ملموس شود. نباید برایش ابهام داشته باشد.

این ویدیو، بخشی از در درس مالکیت فکری و ثبت اختراع از درس‌های آزمایشگاه نوآوری سلامت دیجیتال مدلین (مدلین‌لب) است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره برنامه‌های مدلین‌لب کلیک کنید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.